Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΣΟΦΟΚΛΗΣ, ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ (BBC, 1984) / SOPHOCLES, OEDIPUS AT COLONUS (BBC, 1984)


Website counter





ΣΟΦΟΚΛΗ, ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ (401 π.Χ)

Ο Σοφοκλής γράφει την τραγωδία αυτή, που απεικονίζει το τέλος του Οιδίποδα, λίγο πριν τον θάνατό του, το 406 π.Χ. Τελικά παρουσιάζεται στους Αθηναίους πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή το 401 π.Χ.


Ο Οιδίποδας, ο τυφλός και εξόριστος πρώην βασιλιάς της Θήβας, φτάνει μετά από περιπλάνηση στον Αθηναϊκό δήμο του Ίππιου Κολωνού, οδηγούμενος από την κόρη του Αντιγόνη. Κάθεται σ' ένα βράχο μέσα στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, όπου τον βρίσκει κάποιος κάτοικος και τον διώχνει. Ο Οιδίποδας αρνείται να φύγει, επικαλούμενος χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο το μέρος αυτό θα είναι ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης. Στο μεταξύ έρχεται εκεί και η άλλη κόρη του Οιδίποδα, η Ισμήνη. Ο Κολωνιάτης συγκεντρώνει τους γέροντες του τόπου. Αυτοί λυπούνται τον αδύναμο γέροντα και την κόρη του, αλλά, μόλις πληροφορούνται το όνομά του, τρομοκρατούνται και τον διατάζουν να φύγει. Ο Οιδίποδας επικαλείται την Αθηναϊκή φιλοξενία και ζητά να συναντήσει τον βασιλιά της πόλης. Ο Θησέας φτάνει και ο Οιδίποδας του ζητά προστασία, όσο ζει, και ταφή, όταν πεθάνει. Ο Θησέας του τα υπόσχεται. Στη συνέχια έρχεται ο Κρέοντας και μετά την αποτυχία του να πείσει τον Οιδίποδα να τον ακολουθήσει στη Θήβα, απαγάγει τις κόρες του και είναι έτοιμος να πιάσει και τον Οιδίποδα.
Τη στιγμή εκείνη επεμβαίνει ο Θησέας, κατακρίνει τις πράξεις του Κρέοντα και τον αναγκάζει να τον οδηγήσει στις κοπέλες. Πραγματικά σε λίγο επιστρέφει φέρνοντας μαζί του την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Στην Αθήνα φτάνει ως ικέτης ο γιος του Οιδίποδα, Πολυνείκης, και επιθυμεί να δει τον πατέρα του και να του ζητήσει την βοήθειά του. Ο Οιδίποδας αρνείται και τον διώχνει ρίχνοντάς του φοβερή κατάρα. Τότε ακούγεται κεραυνός και ο Οιδίποδας καταλαβαίνει πως το τέλος του πλησιάζει. Ξεκινά για εκεί όπου θα συναντήσει τον θάνατο, ακολουθούμενος από τον Θησέα και τις κόρες του. Αποχαιρετά τα παιδιά του και προχωρά μαζί με τον Θησέα, που είναι ο μόνος που πρέπει να ξέρει τον τόπο ταφής του. Οι κόρες του θρηνούν τον χαμό του πατέρα τους, αλλά ο βασιλιάς της Αθήνας τους υπόσχεται κάθε φροντίδα για το μέλλον.


ΣΟΦΟΚΛΗΣ, ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ
(BBC, 1984)

Anthony Quayle (Οιδίποδας)
Juliet Stevenson (Αντιγόνη)
Gwen Taylor (Ισμήνη)
Clive Francis (Θησέας)
John Shrapnel (Κρέοντας)
Kenneth Haigh (Πολυνείκης)




ΜΕΡΟΣ 1/12




ΜΕΡΟΣ 2/12





ΜΕΡΟΣ 3/12




ΜΕΡΟΣ 4/12




ΜΕΡΟΣ 5/12




ΜΕΡΟΣ 6/12




ΜΕΡΟΣ 7/12




ΜΕΡΟΣ 8/12




ΜΕΡΟΣ 9/12




ΜΕΡΟΣ 10/12




ΜΕΡΟΣ 11/12




ΜΕΡΟΣ 12/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου